ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ

ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΩΣ DRESSING


Εξαιτίας της πλούσιας γεύσης του, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συνιστάται για σαλάτες, pinzimonio, μπρουσκέτες, κρέας, ψάρι, όσπρια, σούπες και ζυμαρικά αλλά και ως αλοιφή για φέτες ψωμιού. Ανάλογα με το μείγμα και την εποχή σοδειάς, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να είναι πιο πικάντικο η να έχει πιο ήπια γεύση ώστε να ταιριάζει με το φαγητό που σερβίρουμε αλλά και με την προτίμηση του καθενός.


ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Η ιδανική θερμοκρασία του ελαιόλαδου για το τηγάνισμα τραγανών στεγνών και τραγανών τροφίμων είναι στους 180ºC.

Κατά την διάρκεια του τηγανίσματος, δύο από τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι το σημείο καπνού του ελαιόλαδου – δηλαδή η θερμοκρασία στην οποία το λάδι αρχίζει να καπνίζει – και η κρίσιμη θερμοκρασία – δηλαδή η θερμοκρασία όπου το λάδι αρχίζει να διασπάται και να απελευθερώνει βλαβερές ουσίες για την υγεία μας. Το σημείο καπνού διαφέρει για κάθε είδος λαδιού και εξαρτάται από το οξύτητα του.

Η κρίσιμη θερμοκρασία εξαρτάται από την σύνθεση του ελαιόλαδου και ιδιαίτερα από την περιεκτικότητά του σε πολυακόρεστα λιπαρά.