ΛΕΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ

Αγουρόλαδο: το πρώτο λάδι της χρονιάς
Αλατσολιές: παστές ελιές
Αλετριβιδιάρης :εργάτης ελαιοτριβείου
Ελαιόκαρπος :ο καρπός της ελιάς
Ελαιοκομία :η επιστημονική καλλιέργεια της ελιάς
Ελαιοπυρήνας :ο πυρήνας – το κουκούτσι της ελιάς
Ελαιουργία :η επεξεργασία λαδιού
Κατσίγαρα :τα κατακάθια μετά την επεξεργασία του λαδιού
Κολυμπάδες :ελιές σε άλμη
Μούργα: τα κατακάθια μετά την επεξεργασία του λαδιού
Οκά: μονάδα μέτρησης
Οξύτητα :κριτήριο ποιοτικής αξιολόγησης του ελαιόλαδου. Μετριέται σε γραμμάρια ελεύθερου ελαϊκού οξέος ανά 100 gr λιπαρής ύλης (βαθμός οξύτητας)
Ραφινάρισμα: Χημική επεξεργασία του ελαιολάδου

 

ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ (ΑΞΙΕΣ)

Πικρή Χαρακτηριστική γεύση του ελαίου που λαμβάνεται από πράσινες ελιές ή από ελιές που ακόμα είναι άγουρες. 
Γεμάτη γεύση  Απτική αίσθηση πυκνότητας, χαρακτηριστικό των υψηλών ποιότητας λαδιών.
Χρώμα που κυμαίνεται από πράσινο έως κίτρινο Ανάλογα με την περιοχή προέλευσης, την διαδικασία εκχύλισης ή την ωρίμανση της ελαίας, μπορεί να κυριαρχεί η μια ή η άλλη απόχρωση, χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα του λαδιού.
Χλοώδες Νότες που θυμίζουν τη μυρωδιά του φρεσκοκομμένου χόρτου σε φρουτώδη έλαια.
Λουλουδένια Ευχάριστη αίσθηση που θυμίζει το διεισδυτικό άρωμα των λουλουδιών.
Φρουτώδης γεύση Η χαρακτηριστική γεύση από υγιείς, φρέσκιες ελιές
Ξυλώδης Μια αίσθηση που θυμίζει τη μυρωδιά του ξύλου, η οποία συναντάται συχνά στα έλαια της Ουμπρίας.
Αμύγδαλο Κλασσική γλυκόπικρη επίγευση που θυμίζει την γεύση του αμύγδαλου.
Πικάντικη Πικάντικη επίγευση, ιδιαίτερα έντονη σε λάδια που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

 

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ (ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ)

Κρασώδες-ξυδάτο Χαρακτηριστική οσμή-γεύση ελαιολάδου από ελλιπώς αποθηκευμένες ελιές, στις οποίες τα ζάχαρα έχουν υποστεί ζύμωση σχηματίζοντας αλκοόλ ή ξύδι.
Μουχλιασμένο-νοτισμένο Χαρακτηριστική οσμή-γεύση ελαίου που έχει ληφθεί από ελιές που έχουν προσβληθεί από μύκητες και ζυμομύκητες.
Παλιό ή ταγγισμένο Χαρακτηριστική γεύση του ελαίου όταν παραμένει πολύ καιρό στα δοχεία αποθήκευσης.
Κόκκινες αποχρώσεις Ενδέχεται να υπάρχουν σε λάδια τα οποία δεν έχουν αποθηκευτεί σωστά και είναι εκτεθειμένα σε φως.
Ατροχάδο Χαρακτηριστική οσμή-γεύση ελαίου που έχει υποστεί ένα προχωρημένο στάδιο αναερόβιας ζύμωσης. Άρωμα που θυμίζει ελαφρώς το τυρί.
Χώμα Χαρακτηριστική γεύση ελαίου που λαμβάνεται από ελιές που έχουν συλλεχθεί με χώμα ή λάσπες και οι οποίες έχουν πλυθεί.
Λιπαρό Απτική επίγευση, χαρακτηριστική για λάδια τα οποία αφήνουν μια λιπαρή αίσθηση στον ουρανίσκο.