ΟΦΕΛΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Για το ελαιόλαδο στο οποίο η χημική σύσταση έχει εγκριθεί, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EAAT) αναγνωρίζει τρεις ισχυρισμούς διατροφής και υγείας:

ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ ΛΙΠΑΡΑ
Η υποκατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα λιπαρά στη διατροφή συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Η ενδεικτική ημερήσια πρόσληψη λίπους για έναν ενήλικα είναι 70 γραμ, επομένως η επιλογή μια πηγής λιπαρών πλούσια σε μονοακόρεστα (όπως το ελαιόλαδο) ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (όπως η πλειοψηφία των φυτικών ελαίων) αντί για λιπαρά πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα (ζωικά λίπη), συμβάλλει στην διατήρηση των φυσιολογικών επίπεδων χοληστερόλης στο αίμα.

Επιπλέον, το ελαιόλαδο περιέχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων από τα πολυακόρεστα λιπαρά, το οποίο το καθιστά πιο κατάλληλο για την χρήση στο μαγείρεμα.

ΥΨΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε
Η βιταμίνη Ε συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

Όταν ένα τρόφιμο περιέχει τουλάχιστον 1,8 mg βιταμίνης Ε ανά 100 g, θεωρείται ως «πηγή βιταμίνης Ε», ενώ εάν περιέχει τουλάχιστον το διπλάσιο της ποσότητας (3,6 mg), θεωρείται τρόφιμο «υψηλό σε βιταμίνη Ε”.
Φυσικά, ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να περιέχει πάνω από 20 mg% βιταμίνης Ε ή περισσότερο από το 166% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης Ε.

ΟΙ ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες.

Η ελαφριά πικρή, πικάντικη επίγευση που συνοδεύει συνήθως ενας υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προκύπτει από έναν τύπο αντιοξειδωτικών που ονομάζονται πολυφαινόλες.

Οι πολυφαινόλες συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες: μια ημερήσια δόση 20 γραμμαρίων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, η οποία περιέχει 25 mg% πολυφαινολών, είναι αρκετή για να παρέχει αυτά τα αντιφλεγμονώδη οφέλη.


ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ


Το ελαιόλαδο είναι το μοναδικό φυτικό έλαιο το οποίο παράγεται με την απλή έκθλιψη των ελιών, χωρίς τη χρήση διαλυτών ή της βιομηχανικής διαδικασίας εξευγενισμού.

Η διαδικασία εκχύλισης διατηρεί όλες τις φυσικές ουσίες της ελιάς, δίνοντας στο ελαιόλαδο ένα μοναδικό άρωμα και μια χαρακτηριστική γεύση, αντίστοιχη με την ποικιλία της ελιάς που χρησιμοποιείται αλλά και την περιοχή παραγωγής.

Αλλά εκτός από τα ευχάριστα χαρακτηριστικά του, το ελαιόλαδο – και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ειδικότερα – είναι σημαντικό και για τα διατροφικά του χαρακτηριστικά.
Στο παρακάτω ακολουθεί μια επεξήγηση των θρεπτικών αξίων των εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων μας:

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Νομοθεσία ΕΕ 1169/2011 Aνά 100ml
Ενέργεια 3404 Kj / 828 Kcal
Λιπαρά 92 g
εκ των οποίων: Κορεσμένα 14 g
Μονοακόρεστα  69 g
Πολυακόρεστα 9 g
Υδατάνθρακες 0 g
εκ των οποίων Σάκχαρα 0 g
Διατροφικές ίνες  0 g
Πρωτεΐνες 0 g
Αλάτι 0 g
Βιταμίνη E  (α-τοκοφερόλη) * 17 mg
(*) 142%  της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης  

Ενέργεια
100 ml του ελαιόλαδου ζυγίζουν 92 γραμμάρια, τα οποία (όπως όλα τα καθαρά έλαια και λίπη) αποτελείται από 100% λίπος.
Δεδομένου ότι ένα γραμμάριο λίπους παράγει 9 kcal ή 37 kJ, η συνολική ενέργεια υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τα 92 γραμμάρια κατά 9 ή κατά 37.

Τύπος λιπών
Από τα 92 γραμμάρια που περιέχονται σε 100 ml ελαίου, μόνο 14 γραμμάρια είναι κορεσμένα λιπαρά, ενώ τα υπόλοιπα αποτελούνται από ακόρεστα και κυρίως μονοακόρεστα λιπαρά (75%).
Όπως όλα τα καθαρά λίπη, το ελαιόλαδο δεν περιέχει υδατάνθρακες, σάκχαρα, διατροφικές ίνες, πρωτεΐνες ή αλάτι.

Εγγυόμαστε ότι κάθε 100ml του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου μας περιέχει τουλάχιστον 17mg βιταμίνης Ε, το οποίο υπερβαίνει την συνιστώμενη ημερήσια δοση κατά 142%.

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Σύμφωνα με διάφορες μελέτες που διεξήχθησαν σχετικά με την Μεσογειακή διατροφή από το 1970, μια υγιεινή διατροφή συμβάλλει στην μακροζωία. Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί σύμβολο της κοινωνικότητας και ένα από τα πιο βιώσιμα πρότυπα διατροφής τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία. Το 2010 συμπεριλήφθηκε στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Η μεσογειακή διατροφή συνδυάζει τις διάφορες κοινωνικές, γεωργικές και μαγειρικές πρακτικές των λαών της Μεσογείου, οι οποίες έχουν μια κουζίνα βασισμένη κυρίως σε ψωμί, ζυμαρικά, λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς, ψάρια, γαλακτοκομικά, μειωμένη κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης την προέλευση και φυσικά το ελαιόλαδο.

Τα μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και η πολυχρηστικότητα του, το καθιστούν βασικό συστατικό για μερικές από τις πιο γνωστές συνταγές στον κόσμο.